Saturday, March 9, 2013

OSTEMARIX SHAKLEE

Ostematrix Shaklee merupakan gabungan nutrien2 penting. Nutrien2 tersebut adalah:

 • Vitamin D3 (as cholecalciferol) • Vitamin K (as phytonadione) • Calcium (as calcium carbonate, calcium citrate and calcium citrate malate) • Magnesium (as magnesium oxide, magnesium citrate and magnesium gluconate) • Zinc (as zinc gluconate) • Copper (as copper gluconate) • Manganese (as manganese gluconate) • Sodium • Boron (as trace mineral protein hydrolysate)


FUNGSI
Kalsium adalah mineral yang terbanyak terdapat dalam badan kita iaitu lebih daripada 90% bahan keras dalam tulang dan gigi. Ia diperlukan untuk pembentukan dan bagi mengekalkan tulang yang kuat serta gigi yang sihat. Ia juga untuk pembekuan darah, penghantaran gerakbalas saraf, dan kontraksi otot. Peranan penting kalsium ialah mencegah penyakit osteoporasis.

SUMBER
Kebanyakkan kalsium berasaskan makanan datang daripada bahan tenusu. Anggapan bahawa kalsium daripada tenusu tidak diserap sebenarnya tidak disokong oleh kajian saintifik.  Lain-lain sumber kalsium yang baik termasuk sardin, ikan salmon yang ditinkan, sayuran berdaun hijau, dan tofu.
Pengambilan makanan tambahan gabungan kalsium dan magnesium dalam nisbah 2:1 perlu dijadikan keutamaan. Ini kerana nisbah tersebut sudah terbukti dapat memberi kebaikan yang optimum kepada badan. Penambahan vitamin dan mineral tertentu seperti zink, vitamin D3 dan mangan (unsur logam) adalah baik untuk membantu penyerapan dan penggunaan kalsium dan magnesium yang lebih berkesan.

Kalsium, dalam bentuk kalsium sitrat, terbukti mempunyai kadar penyerapan yang lebih baik berbanding bentuk kalsium yang lain. Kalsium sitrat juga larut dalam air. Ini bermakna kalsium sitrat yang berlebihan, akan disingkirkan melalui air kencing, sekali gus mengurangkan risiko mendapat masalah batu karang.

Shaklee OsteMatrix membekalkan:
 • 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
 • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
 • 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan 
Kesan kekurangan kalsium adalah seperti :
(1) Mudah mengalami kekejangan otot atau semut-semut
(2) Sukar tidur (Insomnia)

(3) Usus menjadi lemah dan sering sembelit
(4) Sakit pinggang dan kaki
(5) Cepat naik angin dan mudah terkejut
(6) Luka susah sembuh, darah lambat beku
(7) Oleh kerana kekurangan kalsium menyebabkan tisu kolagen sukar terbentuk, ia juga akan mengakibatkan masalah sakit sendi
(8) Menurunkan kadar metabolisme
(9) Meningkatkan risiko penyakit tekanan darah tinggi dan penyakit jantung
(10) Lemah, tidak berdaya dan cepat letih

Simptom kekurangan kalsium pada kanak-kanak pulak
(1) Selalu berpeluh ketika tidur
(2) Sukar tidur lena
(3) Terkejut, menangis pada waktu malam
(4) Hyperaktif
(5) Tiada selera makan, memilih makanan
(6) Lewat tumbuh gigi (Selepas 10 bulan)
(7) Lambat berjalan (Selepas 13 bulan)
(8) Kaki bengkok, tak boleh berdiri tegak
(9) Rendah, lemah badanKalau ibu-ibu yang dah lepas bersalin, rambut mudah gugur. Salah satu puncanya juga adalah kerana kekurangan kalsium. Biasa la perempuan ni delicate sikit. Aku sendiri lepas anak masuk dua ni selalu jugak sakit-sakit sendi dan lenguh otot kaki. Kalau kurang secara extreme, gigi pun boleh rosak. So pada wanita-wanita diluar sana. Jangan abaikan pengambilan kalsium ya. 

Penting bagi seorang wanita memastikan tulang mereka adalah pada tahap yang sangat padat sebelum masuk umur 30 tahun. Sebab selepas umur 30an, berapa banyak ambik kalsium pun kepadatan tulang akan menurun. Kalau tulang dah sedia ada reput. Lepas umur 60, sendiri mau ingat lah ya. Hehehe..

No comments:

Post a Comment